Sprawdź nasz Blog

08.06.2017
Mojito kawowe

Lato nadchodzi wielkimi krokami, czasem jest już tak gorąco, że ciężko wytrzymać bez czegoś orzeźwiającego, zimnego do picia. W takie gorące dni polecamy kawowe mojito. Oto przepis: -espresso -1gałka lodów cytrynowych (może być sorbet) -20ml mleka -2 ćwiartki limonki -5 listków mięty -kruszony lód Przygotowanie: Do dzbanuszka dajemy lody cytrynowe i wlewamy świeżo zaparzone espresso i dodajemy mleko mieszamy do momentu aż lody się rozpuszczą a espresso schłodzi. W szklance (typu old fashioned) rozgniatamy limonę wraz z miętą i zasypujemy kruszonym lodem (3/4poj. szklanki) całość dokładnie mieszamy. Lody wraz z espresso wlewamy do szklanki na kruszony lód i również dokładnie mieszamy. Dekorujemy przed podaniem miętą i limonką. Przepis Elżbiety Citak - dwukrotnej Mistrzyni Polski Coffee In Good Spirits 2011 i 2012. Coffee Proficiency - polecamy kawy z tej palarni w naszym sklepie - kliknij, aby spróbować.

Czytaj dalej
05.06.2017
Historia Kawy – Początki

Legenda głosi, że kawa została odkryta w górach położonych na terytorium obecnej Etiopii (dawniej był to obszar Abisynii). Według legendy odkrywcami kawy były kozy. Pewien pasterz podczas wypasania swojego stada zauważył, że w jednym rejonie wypasu kozy zjadają dziwne, czerwone owoce (podobne do polskich wiśni). Pasterz zauważył także, że po spożyciu tych owoców kozy zachowują się dziwnie, są pobudzone, mają zwiększone moce reprodukcyjne. Z racji, że był to stary, doświadczony i zarazem ciekawy życia pasterz postanowił sprawdzić co jest przyczyną tego dziwnego zachowania kóz. Zaniósł zebrane owoce do pobliskiego opactwa (osób zajmujących się ziołolecznictwem) w celu sprawdzenia właściwości tych dziwnych owoców. Po zaparzeniu zielonych owoców kawy opat zauważył pewnego rodzaju jasność umysłu, pobudzenie, lepszy kontakt z wyższymi bytami. W taki oto sposób wieści o cudownych owocach zaczęły rozprzestrzeniać się po całej Afryce aż dotarły do półwyspu arabskiego. Tak głosi legenda :) Nauka z tej legendy płynie taka, że kawę odkryto na pewno przypadkiem :) Przypadkiem również ktoś musiał wrzucić pestki z owocu do ogniska i ta kawa po raz pierwszy została wypalona :) • Kawa pochodzi z rejonów Abisynii (obecnej Etiopii), • Kawę zaczęto wypalać dopiero w XIII wieku, wcześniej spożywano surowe owoce, • W XV wieku kawa dotarła do Persji, • W XVI wieku w Konstantynopolu otwarto pierwszy sklep z kawą, • W XVII wieku kawa dotarła do Europy, • W 1616 r. Holendrzy wykradają sadzonkę kawy z portu Mokka, • Kawa bardzo długo uznawana była przez hierarchów kościoła katolickiego za napój zakazany, • W XVIII wieku kawa dotarła do Jamajki, Haiti, Kuby, Gujany, Brazylii oraz Kolumbii • W 1713 r. Amsterdam podarował Francji pierwszą sadzonkę kawy, • W 1720 r. Francja sadzi kawę w swojej kolonii na Karaibach, • W XVIII wieku popularność kawy przyczyniła się do rozwoju niewolnictwa, • Od 1850 r. Brazylia stała się wiodącym producentem kawy

Czytaj dalej