Coffe right

Chińska zielona herbata, cechy charakterystyczne, jak smakuje, najbardziej znane rodzaje

Chińska zielona herbata, cechy charakterystyczne, jak smakuje, najbardziej znane rodzaje.

 

Chińska zielona herbata – właściwości, rejony uprawy, wykorzystanie ludowe

 

Jednym z najpopularniejszych rodzajów herbat jest herbata zielona. Czy wiesz odpowiednio dużo na niej temat? Poznaj najważniejsze informacji na temat napoju, który tak pozytywnie wpływa na ludzki organizm.

 

Zielona herbata przez wiele wieków stosowana była jako napój leczniczy. Obecnie nadal przypisuje się jej wiele właściwości zdrowotnych. Jest to jednak również napar, który pijemy dla przyjemności. Japończycy uważają ten rodzaj herbaty za swój napój narodowy. Zaczynając od buddyjskiej ceremonii parzenia herbaty, aż po codzienną przerwę herbacianą o godzinie 15:00, picie zielonej herbaty to podstawowy japoński rytuał.

 

Pochodzenie zielonej herbaty

Najbardziej znana chińska herbata zielona pochodzi z jednego gatunku krzewu: Camellia sinensis. Dzięki temu, że do produkcji herbaty wykorzystywane są unikatowe metody przetwarzania liści, możliwe jest uzyskanie różnych walorów smakowych, kolorów, a także charakterystycznych cech.

 

Jak rozpoznać dobrą jakościowo zieloną herbatę?

Jaka jest dobra herbata zielona? Przede wszystkim taka, która poddana została właściwemu procesowi obróbki. Dzięki temu, że herbata zostanie poddana działaniu pary, będzie możliwe usunięcie z niej enzymów sprzyjających utlenianiu. Uzyskuje się wtedy przepiękny naturalny kolor herbaty. W dodatku zawiera ona naturalne witaminy i minerały i posiada wysokie stężenie polifenoli.

 

Charakterystyczne rodzaje zielonej herbaty

Do podstawowych rodzajów zielonej herbaty można zaliczyć:

  • Sencha – świeżo zebrane listki poddaje się działaniu pary przez około minutę. Listki zmiękczają się i powstaje przepiękny szmaragdowy kolor. Ponadto, herbaty zielone nie podlegają również dzięki temu procesowi fermentacji. Listki suszone są w specjalnych piecach. Następnie pakuje się je do specjalnych torebek,
  • Hoijcha – wytwarzana jest na przełomie czerwca i lipca. Liście również poddawane są działaniu pary. Po tym procesie mieszane są z wulkanicznym piaskiem i są prażone w piecach obrotowych. Piasek zostaje w późniejszym etapie oczywiście usunięty. Herbatę tę można spożywać o każdej porze dnia. Polecana jest zarówno dorosłym, jak i dzieciom,
  • Kukicha – oferowana jest przez każdy szanujący się sklep internetowy z herbatą. Jest to łagodna, żółto-zielona herbata. Jest to jeden z najbardziej zrównoważonych napojów, który bardzo często wykorzystywany jest jako uzupełnienie diety wegetariańskiej.

 

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Zalecane jest spożywanie przynajmniej kilku filiżanek zielonej herbaty w ciągu dnia. Naukowcy z Japonii oraz USA ustalili, że ma ona bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Do podstawowych zalet, jakie oferuje najlepsza herbata zielona należą:

  • zminimalizowanie ryzyka wystąpienia chorób serca i udarów mózgu,
  • zminimalizowanie ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów raka,
  • redukcja poziomi cukru we krwi,
  • zmniejszenie ciśnienia krwi,
  • wzmocnienie systemu odpornościowego,
  • wpływ na odchudzanie i utrzymanie właściwej masy ciała,
  • zapobieganie chorobie wrzodowej,
  • spowolnienie procesu starzenia,
  • zwalczanie infekcji wirusowe, przeziębienia i grypy,
  • zapobieganie chorobom dziąseł, próchnicy,
  • usuwanie nieświeżego oddechu,
  • zapobieganie osteoporozie.

 

Jak ludowo była wykorzystywana zielona herbata?

Zielona herbata jako lek jest stosowana w wielu krajach, w których jest uprawiana. Warto czasem zastąpić chemiczne środki, tymi naturalnymi, które mają równie dobre działanie. Ludzie wschodu proponują wykorzystać zieloną herbatę do leczenia poparzeń skórnych, a także wszelkich obrzęków. Można ją także wykorzystać do dezynfekcji ran oraz siniaków. Pomaga w leczeniu grzybicy stóp. Wystarczy kilka razy dziennie przez kilka tygodni moczyć nogi przez 10 minut w naparze z zielonej herbaty, aby pozbyć się uporczywego problemu z grzybicą.

 

Okazuje się, że japońska zielona herbata skutecznie radzi sobie także z bólem zębów. Wystarczy ściskać w bolącym zębie liść zielonej herbaty, aby cieszyć się z wyraźnej ulgi. Pomaga ona także minimalizować efekt zmęczonych oczu, który pojawia się na przykład w efekcie długiego spędzania czasu przed komputerem. Warto zamoczyć ręcznik w naparze z zielonej herbaty i stworzyć na oczach okład. Osiągniecie spodziewanych rezultatów będzie wtedy jak najbardziej możliwe.

Dodaj komentarz