Coffe right

CZARNE HERBATY. Jak się je produkuje? Jak rozpoznać tą dobrej jakości?
Każdy producent, który chce trochę się pochwalić swoim produktem będzie starał się nam pokazać jak najwięcej faktów dotyczących swojego produktu. Czego zatem szukać? Przede wszystkim szczegółowych informacji takich jak: kraj pochodzenia, region uprawy, czas zbiorów (wiosna czy lato tzw. zbiór wiosenny, zbiór letni), nazwa plantacji, oznaczenia jakościowe (w herbacie np. FTGFOP).
Dla przykładu w samym regionie upraw herbat Darjeeling w północnych Indiach (pol. Dardżyling) znajduje się około 110 plantacji herbat. Mnożąc ilość plantacji przez ilość zbiorów: wiosna, lato, jesień mamy 330 różnych herbat do wyboru, tylko z jednego regionu uprawy, pomijając oczywiście uprawy herbat z regionu Assam czy Nilgiri.
Kolejnym przykładem może być Sri Lanka z trzema głównymi regionami uprawy herbaty: UVA, Nuwara Eliya, Dimbula. Każdy z tych regionów dzieli się kolejno na 6 podregionów a te następnie na dziesiątki plantacji herbat. Wybór mamy więc ogromny i dobrze, bo każdy z nas lubi inną herbatę zależnie od okazji czy pory dnia.
Herbatę czarną produkuje się w 5 etapach: więdnięcie, zwijanie, fermentacja, suszenie, sortowanie. Rozróżniamy 4 sorty herbaty czarnej: herbata liściasta, herbata drobnoliściasta, herbata rozdrobniona, pył herbciany, którego Ronnefeldt nie stosuje w żadnym ze swoich produktów. Nasz sklep z herbatą oferuje ponad 50 różnych czarnych herbat zarówno sypanych jak i w saszetkach.

Herbaty czarne z dodatkami

CHAI

25.50

Herbaty czarne klasyczne

DARJEELING SUPERFINE

25.50

Herbaty czarne klasyczne

KENIA MILIMA

25.50

Herbaty czarne klasyczne

LIGHT & LATE® CEYLON

29.50

Herbaty czarne klasyczne

NILGIRI KORAKUNDAH

25.50

Herbaty czarne klasyczne

SPRING DARJEELING

35.50